Για να σου εξασφαλίσουμε μια κορυφαία εμπειρία, στο site μας χρησιμοποιούμε cookies.

Ποιοι απαλλάσσονται ΦΠΑ από το 2015

Ποιοι απαλλάσσονται ΦΠΑ από το 2015

Ποιοι απαλλάσσονται ΦΠΑ από το 2015

απαλλαγη απο ΦΠΑ και ταμειακέςΤη δυνατότητα να απαλλαγούν από το καθεστώς ΦΠΑ έχουν πλέον περίπου 450.000 μικρές επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που κατά τη διάρκεια του 2014 είχαν ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ (μη συμπεριλαμβανομένου του ΦΠΑ). Οι επιχειρηματίες και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να «γλιτώσουν» από το ΦΠΑ θα πρέπει να υποβάλουν μέχρι τη Δευτέρα 12 Ιανουαρίου δηλώσεις μεταβολής στα Τμήματα Μητρώου των αρμοδίων ΔΟΥ.
 

Οι επιτηδευματίες που θα υπαχθούν στο νέο καθεστώς θα συνεχίσουν να εκδίδουν τιμολόγια και αποδείξεις χωρίς ΦΠΑ, καθώς θα αναγράφεται πλέον η ένδειξη «χωρίς ΦΠΑ-απαλλαγή μικρών επιχειρήσεων». Απαλλαγή από το ΦΠΑ μεταφράζεται σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα τα οποία πραγματοποιεί η επιχείρηση. Ειδικότερα, για μια μικρή επιχείρηση που το 2014 είχε ετήσιο τζίρο μέχρι 10.000 ευρώ σημαίνει ότι:

  • Σταματά να χρεώνει ΦΠΑ 13% ή 23% στα τιμολόγια και τις αποδείξεις που εκδίδει για τα προϊόντα που πωλεί ή τις υπηρεσίες που παρέχει.
  • Απαλλάσσεται κι από την υποχρέωση απόδοσης ΦΠΑ με την υποβολή περιοδικών δηλώσεων ανά τρίμηνο. Έτσι, γλιτώνει από πολλές γραφειοκρατικές υποχρεώσεις, όπως η τακτική σύνταξη και υποβολή περιοδικών δηλώσεων, υποχρέωση η οποία για εννέα στους δέκα απαιτεί λογιστή.


Την ίδια ώρα, όμως, ο επιχειρηματίας που θα ενταχθεί στο νέο καθεστώς δεν δικαιούται πλέον καμία έκπτωση του ΦΠΑ που πληρώνει για τις δαπάνες του και ως εκ τούτου χάνει το δικαίωμα να εισπράξει επιστροφή ΦΠΑ στην περίπτωση που τα έξοδά του είναι περισσότερα από τα έσοδά του. Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ. Σύμφωνα, με τη διάταξη:

  • Από το γενικευμένο καθεστώς απαλλαγής από τον ΦΠΑ εξαιρούνται οι αγρότες, όσοι πωλούν καινούργια μεταφορικά μέσα, αλλά και όσοι υπόχρεοι σε ΦΠΑ δεν είναι εγκατεστημένοι στην Ελλάδα.
  • Η υπαγωγή στο νέο σύστημα είναι προαιρετική. Αν κάποιος κρίνει ότι τον συμφέρει να χρεώνει ΦΠΑ και να υποβάλει ανά τρίμηνο περιοδικές δηλώσεις, μπορεί να παραμείνει στο κανονικό καθεστώς. Αν όμως επιλέξει το απαλλασσόμενο καθεστώς, θα πρέπει να παραμείνει σε αυτό τουλάχιστον δύο χρόνια.
  • Στην περίπτωση κατά την οποία στη διάρκεια μιας χρήσης τα ακαθάριστα έσοδα ξεπεράσουν το όριο των 10.000 ευρώ, αυτομάτως στην επόμενη χρήση ο φορολογούμενος θα επανενταχθεί στο κανονικό σύστημα ΦΠΑ.
  • Απαλλαγή από το ΦΠΑ μεταφράζεται σε μείωση του κόστους εξυπηρέτησης των φορολογικών υποχρεώσεων, αλλά ταυτόχρονα οδηγεί και σε απώλεια της δυνατότητας είσπραξης επιστροφών ΦΠΑ για τα έξοδα τα οποία πραγματοποιεί η επιχείρηση.
  • Τη δυνατότητα απαλλαγής από τον ΦΠΑ την έχουν, εξάλλου, και οι εργαζόμενοι που αμείβονται με «μπλοκάκι», εφόσον οι ακαθάριστες αμοιβές τους (χωρίς τον ΦΠΑ) δεν υπερέβησαν, κατά τη διάρκεια του 2014, τις 10.000 ευρώ.
     

Δεν υπάρχουν προϊόντα σε αυτήν την κατηγορία.

Συμπληρώστε τα στοιχεία σας και θα επικοινωνήσουμε εμείς μαζί σας!

 

Αποστολή Κλείσιμο